Saturday, March 26, 2011

Wreck beach

Vandaag een wandeling gemaakt langs het strand bij de campus. Het strand heet "wreck beach", omdat door de stroming die er staat voor de kust alles wat verging voor de kust op dit strand aanspoelde (althans, veel daarvan). Nu liggen er vooral aangespoelde boomstammen, maar dat neemt niet weg dat je er makkelijk een hele dag kunt schatzoeken.

Helaas had ik alleen onze mini-camera bij ons, volgende keer neem ik zeker mijn grote camera mee, want er valt veel te fotograferen. Kijk maar....

Met oma bij het museum of anthropology waar de wandeling begon


 De afdaling

 Menno en Nori wachten op de slome slakken...


Het strand





Werrrrrrp!




Nori gestrand tussen de stenen


Stoer team


Moe van het spelen


Over de stenen


Jura, NIET met je schoenen in het water!!!!


King of the castle


Lunch (met rijstwafels) 


Steen en boomstam


Jura op onderzoek







Middagslaapje onderweg

Friday, March 25, 2011

4!!!!!!

Na weken wachten, was het dan zover.... Jura is vier!!!!!!

Haar eerste verjaardag in Vancouver. Alweer een eerste keer erbij! Vanuit Nederland leeft iedereen heel erg mee, dus ook bij Jura's verjaardag was Nederland erg betrokken (nou ja, niet het hele land natuurlijk ;-) ). Oma Lein kwam zelfs op maandag met het vliegtuig aan en was zodoende ruim voor de grote dag ontjetlagged. Van jetlag had ze trouwens helemaal geen last, dus kon oma ook nog mee op de laatste shopping-expeditie.

De afgelopen weken voelde ik me net Sinterklaas! Op zoek naar de beste invulling voor de monetaire giften uit Nederland, heb ik een goede studie kunnen maken van Waar Wat Te Koop is in Canada. Al gauw bleek dat online bestellen iets is waar je niet te vroeg mee kan beginnen, want heel veel ketens hebben hun distributiecentrum in Ontario ofzo....of, om op Nederlandse schaal te blijven, in Moskou als je vanuit Amsterdam iets bestelt. Dus duurt het ook stukken langer voordat het er is! Gelukkig ligt vlakbij Vancouver Richmond. Richmond is een platte, opgespoten zandplaat die helemaal vol staat met grote warenhuizen. IKEA, Toys'r'us, Costco, Canadian Tire, het is een waar pretpark voor een koopjesfiel zoals ik.

Het bezoek aan Toys'r'us was echt een uitstapje. De eerste keer dat we er waren zie Jura de eerste 5 minuten alleen maar: "Oooooohhhhhhh, oooooooohhhhhhh, ooooooooohhhhhhh, mama, oooooohhhhhhh". En, je zou het niet zeggen als je de foto van Jura's cadeautafel ziet, maar in vergelijking met de meidenafdeling van de Toys'r'us is het rozegehalte nog behoorlijk beperkt gebleven.



(bij gebrek aan een wandelende tak, een stilstaande tak...)




Dankzij skype hebben een aantal mensen zelfs live hun cadeau aan Jura kunnen geven, maar ook de e-cards en echte verjaardagspost was superleuk! Dus, van hieruit, alvast heel erg bedankt! Wij hebben een heel leuke dag gehad. Na de cadeautjes en de cupcakes, zijn we naar het aquarium gegaan. 





Daar had ik afgesproken met een moeder uit Nederland die een tweedehands fietsje voor Nori op de kop had getikt. Naast een fietsje, had de betreffende moeder ook 4 zoons en een babydochtertje...en Jura was acuut tot over haar oren verliefd op het kleine baby'tje. Ze straalde toen ze van de moeder het baby'tje even op schoot mocht, daar kon bijna geen cadeautje tegenop ;-)

Maar, na een hele dag van cadeautjes, feest, taart, liedjes en aquarium, was het zelfs voor Jura genoeg. De eerste overstap met de bus haalde ze net. Maar de wandeling naar de volgende bushalte was teveel, ze viel al wandelend in slaap! Dus stond ik er na een dagje aquarium zo bij, in downtown Vancouver ;-)



Na een thuisbezorgde pizza, de laatste post van vandaag en een laatste rondje spelen met de cadeaus, liggen de meiden nu op bed. Op naar de volgende uitdaging; het eerste verjaarspartijtje....wordt vervolgd! 


Sunday, March 20, 2011

Boswandeling in het donker

Het heeft zo zijn voordelen om aan de rand van een regionaal natuurpark te wonen. Het is ideaal om Jura en Nori even "uit te laten". Lekker stampen in de plassen, eekhoorntjes zoeken en natuurlijk stenen rapen. Verder dan het stuk park het dichtst bij ons huis zijn we nog niet gekomen. Maar dat hoeft ook niet ;-)


Dat bleek vanavond maar weer! Vanavond was er een nightquest, een boswandeling in het donker, georganiseerd door het informatiecentrum van het pacific spirit regional park (dat is dus het park waar we vlakbij wonen). Het begon om 7 uur 's avonds en zou duren tot een uur of 10. We gingen al vroeg, want Nori had niet geslapen vanmiddag en we dachten dat ze het niet heel lang uit zou houden. Het was nog licht toen we ernaartoe liepen, maar Jura en Nori namen het zekere voor het onzekere en schenen alvast lustig er op los met hun zaklampjes 






Per ongeluk liepen we op weg naar het informatiecentrum al een stuk van de route, dus het was even bijsturen om de dames door te laten lopen. Want we wilden graag eerst even bij het informatiecentrum rondkijken. Daar bleek dat we de dames konden laten schminken (Jura met bloemetjes, Nori als clowntje...IEKS!!!! ik haat clowntjes... ). 







Vervolgens bij de girl scouts superlekkere cupcakes, koffie en butterscotch squares gehaald en hup, op pad! Bij het begin van het, heel tof verlichtte pad (met van die nepwaxinelichtjes onder gekleurde plastic bekertjes, om de meter een bekertje) zat de bosfee. De bosfee betoverde alle kinderen, zodat ze de dieren in het bos konden verstaan. Jura kwam toevallig net aanlopen toen ze klaar was met een hele groep, dus ging de bosfee op haar hurken zitten en vertelde nog een keer het hele verhaal. Na de helft van het verhaal mompelde Menno: "Can I quickly translate that please?" Waarop de bosfee antwoordde: "Sure, sure, take your time..."  ;-) Jura was natuurlijk he-le-maal onder de indruk. Ze zei steeds tegen Nori: "Ssssssst, Nori, ik ben betoverd dus ik moet even heel goed luisteren of ik al een diertje hoor!" 






In het bos kwamen we steeds andere dieren tegen. Een motje, dat op zoek was naar een mannetjesmot. Een uil en een vliegende eekhoorn die steeds ruzie hadden wie het verste kon vliegen. De uil mopperde op de eekhoorn dat zij alleen maar kon "gliden" en niet eens echt kon vliegen. Gelukkig konden de kinderen een handje helpen bij deze onenigheid, die soms hoog opliep. De kinderen mochten een wedstrijdje doen wie het verst kon vliegen, de uil of de eekhoorn. Dat deden ze door kinderen papieren vliegtuigjes met een uil of een eekhoorn erop te laten gooien ;-) Het grappigst was het natuurlijk als eekhoorn nog even snel een van haar "eekhoornvliegtuigjes" pakte en stiekem een stukje verder legde, haha! Later kwamen we nog een stinkdier en een "shrew" tegen (weet nog steeds niet wat voor dier dat is, zal zo eens googlen). Ze vonden het allebei fantastisch! en wij ook :-) We waren van plan om na de wandeling nog even bij het kampvuur te gaan zitten, maar eenmaal terug bij het begin, bleek het al half 10 te zijn! Nori was inmiddels echt doodop, dus maar snel naar huis. Daar snoetjes gewassen en naar bed! 







Wat een heerlijk relaxte zondagochtend heb je toch als je kinderen zo laat naar bed gaan, haha!

Thursday, March 17, 2011

39179 cm2 slaapgenot!

Iedereen heeft zo zijn plek in huis die voor hem/haar het belangrijkst is. Voor sommigen de keuken, voor anderen de bank met leeslamp, weer anderen de computerkast of het messenblok (ja heus, dat bestaat...mensen die heel gelukkig zijn met scherpe messen in hun keuken...en ik moet eerlijk zeggen dat ik na 2 maanden in een land zonder deugdelijke aardappelschilmesjes, daar best begrip voor heb). Jura en Nori verzuchtten toen de televisie voor op hun prinsessenkamer bezorgd werd: "Nu is het eindelijk een echt huis...." En voor mij? Voor mij is het belangrijkste deel van het huis mijn bed!

Dat klinkt wellicht wat raar voor iemand die regelmatig tot half 6 's ochtends wakker door het huis schuifelt en maar weer eens op internet zit te surfen. Maar als ik slaap, slaap ik ook graag goed. Vroegah, in Haarlem, hadden we een heel fijn matras. Met zorg uitgezocht bij de IKEA. Maar ja, hier begonnen we op een luchtbedje. Gelukkig al snel een echt matras op de kop getikt, maar door verwarring over de matrasmaten hier (jaja, helemaal mijn fout, ik weet het, Menno zei al dat queen groter was dan full...) sliepen we tot voor kort op een matras van 1.40m breed. Knus, maar niet erg nachtrust bevorderend. Zeker niet als je bedenkt dat we ergens tussen 4 en 6 iedere nacht wel bezoek krijgen van 1, soms zelfs 2 ukken met knuffels.

Als je dan toch in een groot land woont, waar grote bedden heel normaal zijn, waarom zou je je daar dan tegen verzetten?! Dus toen ik struinend op craigslist een kingsize matras met boxspring voorbij zag komen dat ook nog eens bezorgd werd, hebben we meteen gebeld...... Wow! Het ding is echt HUGE! Ik ken mijn eigen nietigheid, maar het is wel een bizar idee, een bed dat breder is dan dat ik lang ben. Onze slaapkamer bestaat nu voor 90% uit bed. En Menno en ik liggen zo ver uit elkaar, dat ik in het donker gebruik moet maken van echolocatie om hem uberhaupt terug te kunnen vinden. Maar niet gevreesd, ook dit bed is snel gevonden door de twee andere huisbewoners.

Deze twee huisbewoners, slapen trouwens gezellig op 1 kamer. Maar, waar we vantevoren geen rekening mee hadden gehouden, is dat ze eigenlijk ook altijd in 1 bed slapen! Nori haar bedje wordt vooral gebruikt als bedje voor hun poppen of in hoogstuitzonderlijk geval voor een middagslaapje. Jura's bed daarentegen verandert iedere avond in een bibliotheek. Sinds we besloten hebben dat ze als ze naar bed gaan, ze nog niet per se hoeven te gaan slapen (zolang wij maar in de woonkamer enge CSI-series kunnen kijken), gaat de dag nog even vrolijk verder in hun kamer. Nori valt vaak toch wel snel in slaap, maar Jura zit nog tijden verhalen aan de knuffels voor te lezen.

Het samenslapen van de dames levert trouwens mooie plaatjes op! kijk maar...

Zoek de kinderen:


Buikslaper en rugslaper:



Nori nam het: "NU liggen en stil zijn!" kennelijk wel heel letterlijk..


(en stel je dus voor he, je gaat voor je naar bed gaat nog even kijken hoe ze erbij liggen, maar wil niet het licht aandoen omdat je ze dan misschien wakker maakt. Je kijkt naar Nori's bed...leeg. Je kijkt naar Jura's bed...Nori's plek ook leeg! Voordat je je dan realiseert dat die bobbel op de grond Nori is, ben je wel een hartverzakking verder ;-) )

O ja, en de nieuwe olympische demonstratiesport; synchroonslapen!

Wednesday, March 9, 2011

This is the way we plié in first...

Jura en Nori zitten op ballet! Jura was in Nederland al behoorlijk balletfreak geworden, dankzij de dvd van het ballet "the sleeping beauty" van mijn moeder. Regelmatig trof ik haar met dichte ogen op de grond aan, haar ene vinger omklemd door haar andere hand. Helaas voor Jura was haar lijden zo stilzwijgend dat het door moeder noch langslopende prins werd opgemerkt en onze slapende schone uiteindelijk zelf maar haar onwetende mededansers tot de orde riep. Arm kind temidden van al die cultuurbarbaren. Maar, ik beloofde haar dat we in Vancouver op zoek zouden gaan naar balletles voor haar.

Hier in Vancouver is het aanbod voor kinderen enorm! Naast de gratis speelklas in het buurthuis bij ons om de hoek 3 keer per week en de gratis knutselklas 1 keer per week, zijn er ook veel betaalde klasjes. Zo kunnen Jura en Nori kiezen uit kinder-kundalini-yoga, gymnastiekles, music class, toddlerdance, en, vanaf 3 jaar, schaatsles (om later een fantastische ijshockeyspeler te worden). Helaas voor Jura was de balletles in het buurthuis hier al vol. Maar niet getreurd! Tijdens 1 van de speelochtenden, raakte ik in gesprek met een moeder. Zij vertelde mij dat er vlakbij haar huis ook een buurthuis was. Een buurthuis met aangrenzend koffiehuis (njum!), een speeltuin (jippie) en een groot aanbod aan activiteiten. Haar eigen dochtertje zat op een balletklasje, maar dat klasje was niet zo leuk. Haar vriendin had haar zoontje echter opgegeven voor een andere dansklas en dat scheen heel leuk te zijn!

Een paar dagen later belde de vader van T. op om te vragen of Jura en Nori zin hadden om met T. naar de gymnastiekochtend te gaan. Helaas bleek de gymnastiekochtend niet door te gaan, maar waren we wel vlakbij het andere buurthuis. Dus snel geinformeerd en er bleek nog plek te zijn! Jura door het dolle heen, want ein-de-lijk mocht ze dan naar balletles. De woensdag erop stond Jura in haar balletpakje met knotjes in haar haar te trappelen van ongeduld! Ik was van plan om met Nori naar de speeltuin te gaan tijdens Jura haar les. Maar in de tijd dat ik Jura omgekleed had, had mevrouw Boef haar schoenen al uitgetrokken, was de zaal in gelopen en rende daar vrolijk in het rond. Omdat we halverwege het programma instapten, stelde ik Jura eerst even voor aan de juf. Juf gaf Jura een hand, keek naar Nori en zei dat er voor Nori ook plek was. En zo geschiedde dat opeens allebei mijn dochters op balletles zitten!



De opzet van de les is heel erg leuk. Omdat het niveau van de kinderen nogal verschilt (het is voor kinderen van 18 maanden t/m 4 jaar), is het een lekker zootje ongeregeld. Er worden veel uitbeeldliedjes gezongen (daar zijn ze hier sowieso erg goed in), er worden loop- en springoefeningen gedaan en aan het eind van de les wordt er vrij gedanst, soms achter zeepbellen aan die de juf bellenblaast, of met sjaals en linten. Voor de oudere kinderen weeft de juf er echte balletoefeningen zoals pliés en voetstrekoefeningen tussendoor. Jura is erg serieus, verliest de juf geen moment uit het oog en geniet volop. Nori fladdert als een vlindertje overal tussendoor. Ze galoppeert, speelt poesje, springt en dondersteent. Kortom, voor allebei kan de les niet lang genoeg duren...





Maar helaas, vandaag was de laatste les van deze periode. Eigenlijk wel heel jammer, want  Jura en Nori hebben al een paar vrienden gemaakt op de les. En vooral Jura wil graag verder! Dus vroeg ik aan het eind van de les aan de lerares of ze misschien ergens anders les gaf waar Jura verder zou kunnen gaan. Dit was namelijk wel een heel leuke klas, maar nog niet echt het ballet dat Jura wil leren (het wurmpje oefent iedere avond trouw haar pliés). Toevallig stond een andere moeder er ook bij, die meteen inhaakte. En wadda ya know! De lerares had er wel oren naar om voor de oudere kindjes in de groep een apart balletklasje te organiseren, mits er genoeg animo voor was! Jippiiieeeeeee! De moeder die inhaakte bleek de vriendin te zijn waar de moeder van wie ik de tip voor deze dansklas van had het over had (snapt u het nog?). Het plan werd gesmeed om de moeders van de oudere kinderen, plus de moeder-met-dochter-op-de-niet-zo-leuke-klas, te vragen of er interesse was voor een balletklasje, terwijl voor de ukkies de creative movement and dance klas zou blijven bestaan. Lang leve mobiel internet, want binnen een half uur hadden we genoeg animo bij elkaar, terwijl Jura en Nori hun nieuwe vrienden beter leerden kennen :-)



Vanaf eind april begint het nieuwe lesprogramma met eerst op donderdag 3 kwartier les voor Nori en daarna 3 kwartier les voor Jura. Ik heb er nu al zin in. Vooral omdat niet alleen Jura en Nori opbloeien van de balletles, maar ook omdat ik nieuwe contacten leg, yihaaaaa! Het boek: "Hoe verzorg ik mijn geranium" dat ik uit voorzorg had aangeschaft, kan nog even in de kast blijven :-) Vanmiddag na de balletles hebben Jura en Nori nog ruim 2 uur met twee balletleskinderen gespeeld terwijl ik met de bijbehorende ouders gekletst heb. Wie weet, heeft Jura straks op haar 4e verjaardag hier al wel een echt partijtje met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Nice!

Saturday, March 5, 2011

Er was eens een potje...(let op, soms een beetje vies ;-) )



Toen Jura een jaar of anderhalf was, had ze nogal, euh, poepangst. Dagenlang kon ze broeden op een keutel. Met een meelijwekkend gezicht, schuifelde ze met haar billen langs de bank, uit angst dat de gewraakte drol toch zomaar zou ontsnappen. Bij Jura waren we er dan ook al vroeg mee bezig om haar zindelijk te krijgen, omdat we allebei vermoeden dat het misschien wel beter zou gaan met haar stoelgang als ze de hobbel naar zindelijkheid genomen zou hebben. Jura zat dan ook uren gezellig op het potje, kletsend, verhaaltjes voorlezend, met twee ouders die hun volle aandacht schonken aan het toiletbezoek van Jura. Het duurde dan ook niet lang voordat Jura met groot succes zindelijk was! En inderdaad, ook de faecesfobie bleek af te nemen toen ze eenmaal de wondere werking van het toilet had ontdekt.

Nori is duidelijk ons tweede kind. En van individuele aandacht is in haar geval toch een stuk minder sprake. En dus was Nori al ruim twee en nog verre van zindelijk! Van poepangst was in Nori's geval overigens geen sprake. Drie volle stinkluiers per dag waren geen uitzondering. Onze kleine GFT-bak houdt nou eenmaal veel van fruit en groente en daarnaast slobbert ze op een dag veel water en spa. Dat is dus een hele verbetering in vergelijking met Jura. En eigenlijk interesseerde het haar, en ons, niet zo veel dat ze nog steeds een luier droeg. Een potje interesseerde haar eigenlijk niet en hoewel ze het fijn vond om zonder luier te lopen, legde ze nog niet bepaald de link dat zonder luier = nattigheid als je niet naar de wc gaat.

Maarrrrrrrr, na het verschonen van de zoveelste luier met bruine-volkorenboterhammen-poep-van-een-man-van-40 vond ik het wel genoeg. En dus besloten we Nori ook zindelijk te maken. Yeah right......Nori interesseerde het nog steeds geen bal dat ze een luier droeg. Ondanks dat we haar regelmatig op de wc zetten, viel het kwartje nog niet bepaald. Tuurlijk, doorspoelen en billen afvegen vond ze onwijs interessant, maar vervolgens plaste of poepte ze 2 minuten later vol overgave haar luier vol! Dus lieten we het maar weer even rusten. Om een week later het te proberen via de "Vlaamse methode". Gewoon geen luier, maar onderbroekjes aan. De wasmachine draaide overuren en Nori maakte het nog steeds niets uit (gelukkig helpt ze zelf wel met de was, zie hieronder). En Menno, stoere vader en superman die hij normaal placht te zijn, laat in dit geval toch niet helemaal zijn beste kant zien. Voor Nori-die-op-de-keukenstoel-gepoep-heeft, kent hij maar 1 oplossing: Rooooooooooooos? POEP!!!!!!!



Toen we een email kregen van de kinderopvang hier dat Jura en Nori in september allebei met preschool kunnen beginnen mits ze zindelijk zijn, besloten we het over een andere boeg te gooien. Tsja, daar sta je dan met al je ideeen over leren door intrinsieke motivatie...en een kind dat vervolgens gezellig in haar 5e onderbroek van die dag plast! Kennelijk is Nori het type kindje dat af en toe ook behoefte heeft aan een duidelijke externe motivatie ;-) En dus besloot ik afgelopen maandag dat het tijd werd voor.......tromgeroffeltromgeroffel..........stickers!!!!

Van vrienden uit NL hadden we laatst in een pakketje een doosje Jip en Janneke stickers gekregen. Dus stickers gepakt, groot vel gemaakt en de hele maandag vrijgepland voor Potty Training! Na uitleg aan Nori, pakte zij meteen het potje erbij. En voila! De eerste plas, en dus sticker, was daar! Vijf minuten later kroop ze weer op het potje en zo had ze na anderhalf uur al 7 stickers verzameld. Vandaar dat we toen maar ingesteld hebben dat alleen hele plasjes gelden als plas....en een poep voor 2 stickers.

Maandag was al behoorlijk succesvol, maar 3 natte onderbroeken. Maar toen op dinsdag, nog maar 1 natte onderbroek en woensdag zelfs helemaal droog!!!! YESSSSSSSSSSSSS! En dat voor maar 68 stickers! Wie trouwens gezegd heeft dat als je kinderen krijgt de sensatie uit je leven verdwijnt, is denk ik nog nooit met een net-zindelijk-kind op pad geweest. Plotseling is een busrit van een uur een serieus obstakel, om nog maar te zwijgen over de spanning die je voelt als bovengenoemd kind op je rug in de doek slaapt zonder luier.

Wie weet, helpen de stickers ook wel in de reeds 2-jaar-durende-tandenpoets-strijd die we met Nori hebben....to be continued :-)

Tuesday, March 1, 2011

15x februari

Net als aan het eind van januari, nu ook weer een aantal observaties/grappige dingen/citaten uit februari. 28 vond ik teveel, zo interessant zijn we hier nu ook weer niet ;-)

Je went snel aan een minimalistisch jaren '80 interieur

-----

Nori: Een, twee, djie, viejjjjjjrr..........heeeeee............rrrrrrrrrrrrrr.........rrrrrrrrrrrrrrrrrr........drrrrrrrrrrrriieeee, viiiiieeeeeeerrrrrrrrrrrrrr

-----

Je hardlooprondje gaat een stuk sneller als je net gehoord hebt dat iemand weer een coyote gezien heeft

-----

Het zal Nori worst zijn of ze op haar huwelijksdag nog steeds een luier draagt

-----

The ten commandments are not multiple choice 
(tekst op billboard van een kerk; ik snap hem nog steeds niet...)

-----

Post uit Nederland = het hoogtepunt van de dag!

-----

Jura: Mama, do you like pink eggs and ham?

-----

Japadogs zijn ontzettend lekker! Vooral met wasabi-mayonaise, njumjumjum

-----

De helft van mijn kleren ruikt naar het huis van mijn oma.....het liefst zou ik ze nooit meer wassen

-----

Nori: Als Pippepijntje (=pop) ziek is, dan krijgt ze betercijn van mij!

-----

Toen de verkoper van de fietskar besefte dat we geen auto hadden, maar met 2 kinderen en een fietskar met de bus terug naar huis gingen, kregen we acuut 15 dollar korting......en een blik alsof we rechtstreeks uit de middeleeuwen kwamen ;-)

-----

Man o man, wat is mijn engels slecht!!! Als ik nog 1 keer "no thanks" zeg i.p.v. "you're welcome" ga ik electro-shock-therapie toepassen!

-----

Rabbit lane bestaat echt en staat zelfs op de stadskaart die we gekocht hebben.....freaky....

-----

De tijd vliegt als je het naar je zin hebt