Wednesday, April 27, 2011

Go, Canucks, go!!!

YYYIIIIIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Het is ze gelukt!!!! De Canucks zijn door naar de tweede ronde van de playoffs! Ze hebben in game 7 gewonnen van de Chicago Hawks door in overtime de 2-1 te scoren. Beide Canucks-goals kwamen van de stick van Alex Burrows, njumjumjum!



Zo, voor wie werkelijk geen idee heeft waar ik het hierboven over heb... het gaat over hockey! En dan niet het Bloemendaal-Hilligersberg hockey, nee, ijshockey! Waar voetbal de nationale sport van Nederland is en bas(k)e(t)bal de nationale sport van de US, is hockey de nationale sport van Canada. Heel het land leeft voor het hockeygebeuren. Schaatsles begint hier als je 3 bent en ieder jongetje (nou ja, bijna ieder jongetje) heeft een hockeystick om mee te spelen.

Momenteel zijn de playoffs bezig voor de Stanley cup. De Stanley cup is de kampioensschaal (maar dan een beker) van de NHL, de national hockey league. Zowel Canada als de US spelen in deze league. De Canucks (ja, dat is dus het team van Vancouver, voor de oplettende lezer) hebben een fantastisch voorseizoen achter de rug. Ze hebben zich als hoogste in hun groep gekwalificeerd en speelden het hele seizoen uitstekend en fair hockey. Het spel wordt in grote mate bepaald door Henrik en Daniel Sedin, een tweeling uit Zweden. Zij zijn het beste offensieve duo van het team en Henrik is zelfs de aanvoerder van het team. Zij vinden elkaar zonder dat ze elkaar zien, spectaculair om naar te kijken :-)

Het hele spel is trouwens spectaculair om naar te kijken....tenminste, vanaf het moment dat je in staat bent om de puck te volgen. De eerste twee games die ik zag, ging het mij veel te snel en had ik geeeeen idee waar de puck zich bevond en dus ook niet hoe het spel verliep. Het spel verloopt heel snel en de "lines" (dat zijn de offensieve of defensieve duo's) wisselen tijdens het spel ook om de anderhalve minuut ongeveer, dus er staan steeds andere mensen op het ijs...verwarrend gedoe! De goal is maar heel klein en de keeper hangt als een waakzame uil in het net en heeft het reactievermogen van een cheetah-met-red-bull-op. Je tegenstander tegen de boarding aanbeuken "omdat je niet meer op tijd kunt afremmen" is volledig toegestaan, hoewel tacklen met behulp van je stick of iemand slaan met je stick wel bestraft wordt. Dan krijg je een powerplay, waarbij het ene team 2 minuten een man minder op het ijs heeft staan.

Hockeymannen zijn een apart type sportmannen. Ze zijn vaak groot en fors, dat moet ook wel, want een type Michael Boogerd hangt natuurlijk na de eerste de beste bodycheck als een platgeslagen vlieg tegen het glas van de boarding aan. De defensieve types zijn op het randje van cro-magnon en moeten, als ze niet op het ijs staan, uitkijken dat ze niet met hun knokkels over de grond slepen als ze lopen. Maar, als je eenmaal eraan gewend bent, dan zijn er ook een aantal die er zonder helm best aardig uit zien. Sowieso staan hockeyspelers erom bekend dat ze, als ze niet op het ijs staan, heel zachtaardige types zijn, die niet snel voor schandalen zullen zorgen. Geen dronken escapades of aanhoudingen vanwege huiselijk geweld. Da's ook niet zo gek, want met alle vechtpartijen op het ijs, zijn ze natuurlijk al hun negatieve energie al kwijt! Ongelooflijk hoe hard er soms op los geslagen wordt op het ijs en grappig om te zien hoe de scheidsrechters vanaf een afstandje staan te kijken tot ze een moment zien om er tussen te springen.

De eerste ronde zijn we dus door, nog 3 rondes en dan hoopt heel Vancouver de Stanley cup in zijn armen te kunnen sluiten. Een groot aantal mannen is inmiddels al in het bezit van een behoorlijk zichtbare playoff-baard. Kennelijk brengt het ongeluk voor je team als je vanaf het begin van de playoffs je baard nog scheert. Met een beetje geluk loopt half Vancouver in juni met een amish-baard en heeft het allemaal mogen baten.

Menno scheert zich nog wel, overigens :-)

No comments:

Post a Comment