Monday, October 10, 2011

Onze eerste Thanksgiving

Een bijkomstigheid van verhuizen naar een ander land is dat je ook te maken hebt met andere feestdagen. We zijn al een aantal keer volkomen verrast door een feestdag, meestal op een maandag. Canada heeft iedere maand wel een feestdag die resulteert in een lang weekend. En dat resulteert dan weer, hier in Vancouver, in lange rijen voor de ferry naar Vancouver Island en een absoluut gebrek aan mogelijkheid om last-minute een vakantieverblijf te boeken.

De meest recente feestdag, daarvan waren nu eens van tevoren op de hoogte; Thanksgiving!!! Sterker nog, ik had er zelfs al eens van gehoord :-) Dus leek het ons een goed idee om ook voor onderkomen voor onszelf te zorgen op deze feestdag, hetzij door ergens uitgenodigd te worden, hetzij door zelf een feest te organiseren. Uiteindelijk hebben we bij ons thuis een Thanksgivingfeest georganiseerd, met fantastische hulp van Menno zijn collega, Frann!

Het idee achter Thanksgiving is dat je met familie/vrienden/dierbaren bij elkaar komt om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. De traditie stamt uit de tijd van de eerste Europeanen die de oversteek naar Amerika waagden om zich daar permanent te vestigen. Een geschiedenislesje? Voila, ergens in 17nogwat was er een groep Engelse gelovigen die wilden ontsnappen aan vervolging in eigen land, omdat zij protestants waren, i.p.v. katholiek. Zij vluchtten in eerste instantie naar Holland, waar op dat moment godsdienstvrijheid heerste. Echter, voor de strenge protestanten, was ook het klimaat in Holland te frivool. Daarom besloten een aantal families de reis te maken naar Het Nieuwe Land om zich daar als vrome kolonie te vestigen. Het schip waar zij mee vertrokken was de Mayflower. Na een lange reis kwam de groep gelovigen, samen met een groep medereizigers, aan in Amerika. De eerste winter was zo bar, dat zowel onder de gelovigen (die zich tijdens de reis "the saints" noemden) als onder de medereizigers (die door de gelovigen "the strangers" werden genoemd) veel doden te betreuren waren.

In de lente na de aankomst, besloten de twee groepen zich samen te voegen en zich "the Pilgrims" te noemen. In diezelfde lente kwam een lid van de indianenstam die hetzelfde gebied bewoonde op bezoek bij de Pilgrims. Hij stelde zich voor aan het hoofd van de nederzetting en vroeg of hij hen misschien kon helpen. Een dappere en menslievende daad van de betreffende indiaan. En, misschien tegen de verwachting in, besloten de Pilgrims de hulp te accepteren. De indiaan legde uit hoe er mais verbouwd kon worden en waar goede vis te vinden was, waar medicinale kruiden te vinden waren, welke paddestoelen en bessen uit het bos eetbaar waren, etc. Dat jaar, in oktober, was er een grote oogst en genoeg fruit uit het bos gehaald om de Pilgrims door de winter te helpen. Om dit te vieren, en hun zegeningen te tellen, besloten zij een feest te geven. Daarbij werden ook leden van de indianenstam uitgenodigd. De Canadezen vieren hun Thanksgivingfeest nog altijd begin oktober. Amerikanen houden de datum van het officieel derde Thanksgivingfeest ooit gegeven aan ;-)

Nog voor ik het een keer in het echt gevierd had, sprak dit feest mij uitermate aan! Geen achterliggende, religieuze reden, heerlijk! Gewoon vieren dat heel lang geleden mensen eens beschaafd genoeg zijn geweest om over hun eigen grenzen te reiken en een ander te helpen. En, bij gebrek aan eigen religie met rituelen en protocollen voor dankbetuiging aan een hogere macht, vind ik het wel heel fijn om eens aan elkaar uit te spreken dat je dankbaar bent voor wat je hebt....ja, ik weet het, pink gerust een traantje weg ;-) Ik ben nou eenmaal een emotionele doos.

Als je je van zoveel delen-van-geluk niet beter gaat voelen, dan is er altijd nog het diner! Met, rappapaaarappapaaaaa, de kalkoen! Godzijdank hoefde ik die deze keer nog niet zelf te maken. Frann bood aan dat zij hem wel wilde bereiden, inclusief de bijbehorende vulling en cranberrysaus. Een pak van mijn hart! Tot ik op vrijdagavond een mailtje van haar kreeg dat ze een kalkoen uitgezocht hadden en dat deze, na wat rekenen thuis, toch wel idioot groot was voor ons gezelschap. Een idee van de afmetingen? Hij woog 8.5 kilo en had, voor hij de oven in ging, de grootte van Nori die zich op de grond zo klein mogelijk maakt (de gelijkenis was best treffend!). Ieks!

Ik hoefde mij alleen bezig te houden met de bijgerechten en het toetje. Menno bakte broodjes, ik aardappels, zoete aardappel en pompoen in de oven en ook nog een pompoenkwarktaart. Vooral dat laatste is om je vingers bij op te eten! Jura en Nori namen, dankzij de aandacht die er op school en de knutselclub aan besteed werd, de taak van versieren erg serieus!



Op Nori's knutselclubje heeft ze een Thanksgiving kalkoen geknutseld. Lief als Nori is, heeft ze aan de juf toen ook een knutselpakketje voor Jura gevraagd. Dus twee kalkoenen hingen al een week van tevoren klaar. Een stapel herfstbladeren en wat potjes vingerverf zorgden voor de rest.





 Uiteindelijk was dit het resultaat.



De avond zelf was zeer geslaagd! Menno heeft erg leuke collega's en de kalkoen was perfect gelukt. Iedereen heeft gesmuld, maar aan het eind van de avond bleek dat nog maar de helft van de kalkoen was aangesneden! De rest hebben we in tupperware-doosjes uitgedeeld en wij hebben inmiddels, de avond erna, een kwart van onze voorraad kalkoen op. Het karkas staat in 2 delen al de hele dag te pruttelen op het fornuis om bouillon van te trekken. Een tweede pompoenkwarktaart staat ook in de koelkast, want ik had nog pompoenpuree over. Burp!



Kortom; Thanksgiving is nu al mijn lievelingsfeest! Voor Jura en Nori zal ongetwijfeld Halloween het hoogtepunt van de nieuwe vakantiedagen zijn, maar voor mij steekt de kalkoen-met-goed-gezelschap er nu al met kop en schouders bovenuit. Jura en Nori maken zich echter met het korten van de dagen wel steeds meer zorgen over Hoe Het Nou Moet Met Sinterklaas... Natuurlijk mogen ze hier hun schoen zetten en waarschijnlijk gaan we ook naar het Sinterklaasfeest dat in de "Dutch shop" georganiseerd wordt. Maar ja, ik moet natuurlijk zorgen voor een sluitend verhaal over het hoe en wat van Sinterklaas-in-Canada :-) Alleen een Zwarte expat-Piet? Standaard een hulpsinterklaas in landen waar kinderen uit Nederland wonen? Wordt vervolgd...

Sunday, August 28, 2011

Zinderende zaterdag

Het is warm hier, heerlijk warm. Een strakblauwe hemel, stralende zon en temperaturen ruim boven de 25 graden (fahrenheit en celsius). Zomer dus!

Afgelopen zaterdag, brachten we de ochtend door met een bezoekje aan de kindergroentenmarkt, het leegroven van de moestuin van een collega van Menno en een rondje bramenplukken. Na de lunch besloten we toch maar om in de namiddag nog even af te koelen aan het strand. Vorige week zijn Jura en Nori hier voor het eerst in de zee geweest en dat leek ons voor herhaling vatbaar. Dus, de dames een zwembroek aan onder hun jurkje en een picknick mee voor op het strand. Omdat het al wat later op de dag was, besloten we eens lui te zijn. Normaal nemen we de bus naar het strand, gewoon een stadsbus. Voordeel is dat die 3x per uur gaat. Nadeel is dat we dan nog een kwartier moeten lopen naar het strand. Op de heenweg (lees: bergaf) is dat geen punt. Maar met twee doodversleten strandspeelkinderen op onze rug de berg beklimmen, da's geen sinecure.

Nu gaat er ook een kleine buurtbus in het weekend, waarbij je pal aan het strand uit kan stappen. Nadeel is dat deze 1x per uur gaat en aangezien wij notoire bus-missers zijn.... nou ja, we besloten het er op te wagen. Geheel tegen de verwachting in bleek dat a) wij op tijd waren, b) de bus niet reed omdat er teveel mensen op het parcours van de bus verkeerd geparkeerd stonden en de bus er dus niet langs kon. Helaas pindakaas.

Nu is er, vlakbij de campus, nog een strand. Een strand waar we, in de winter, al een keer al wandelend geweest zijn. Een strand waar we al veel over gehoord hebben. Een strand waar openlijk alcohol genuttigd wordt. Een strand waar zelfs wel eens een joint gerookt wordt. Een "optional clothing beach". Bij de bushalte voor dat busje stonden een aantal meiden in bikini-met-zomers-gaten-t-shirt-erover te wachten. Optional clothing zou dus ook kunnen betekenen dat er ook mensen zijn met wel een bikini aan, dacht ik. Daarnaast, Vancouver is zeer strikt gereguleerd wat openbaar alcohol nuttigen betreft. Het idee dat er op dat ene strand dan niet naar om gekeken zou worden? Hmmmmm...ik keek Menno eens aan. Menno keek mij aan. We keken naar het busje voor Wreck Beach. We keken nog eens naar de buschauffeur van de bus die we hadden moeten nemen. Deze haalde zijn schouders op en zei: "Well, you could always check out Wreck Beach"

Zogezegd, zo gedaan. In een mum van tijd waren we bij de strandafgang. Een trap van 325 treden naar beneden. En hoe dichter we bij het strand kwamen, hoe meer muziek we hoorden. Toen we de laatste bocht van de trap om gingen, zag ik een uitzicht, wat ik niet voor mogelijk hield. Het strand was stampvol. In de baai lagen een aantal motorjachts aangemeerd. Uit minstens 3 installaties klonk muziek. O-ve-ral zaten, stonden, liepen, lagen mensen. En alle soorten mensen door elkaar! Hippe jongeren in bikini en surfshorts, oude hippies met gitaren, baarden en blote piemels. Afgetrainde gym-lijven, met of zonder kleren aan. Een topless meisje met een koeltas om die hardop "omriep" welke bevroren cocktails ze verkocht. Ik keek mijn ogen uit...als ik op durfde te kijken.

Snel zochten Menno en ik een plaatsje aan het water. Jura en Nori waren door het dolle dat we weer bij de zee waren en de trap af was al vermoeiend genoeg om toch eerst even bij te komen...voordat we dit Sodom en Gomorra konden ontvluchten. Jura en Nori wilden meteen de zee in, dus hop, jurkjes uit en met Menno in zee. Ik zou ondertussen de tas wat uitpakken, maar had nogal wat moeite me te positioneren. Achter mij, keek ik recht in de "one-eyed-jack" van een heer op leeftijd. Links van mij zat een groepje studentenmeisjes in bikini, maar rechts van mij lag 1 geklede en 1 ontklede heer... Ahum... en ik houd al zo van strand.  Laat ik het anders zeggen. Ik houd heel erg van strand! Als ik de enige op het strand zou zijn. Of als ik een goddelijk lichaam zou hebben wat zonder problemen en urenlange scheerondernemingen in bikini gehesen zou kunnen worden. Alas, beide heb ik dus niet ;-) ik had niet eens de moeite genomen een bikini aan te trekken, want ik had gedacht die avond alleen met mijn voeten in het water te staan.

Na zo 10 minuten op de handdoek te hebben gezeten, realiseerde ik me dat ik me nog nooit zo opgelaten had gevoeld. Jura en Nori speelden ondertussen in de zee, compleet ongeinteresseerd in het feit dat de helft van de badgasten minder kleren aan had dan normaal aan het strand (voor ons dan). Ik besloot mijn stoute schoenen uit te trekken en in mijn onderbroek en lang zwangerschapshemdje ook in zee te gaan. Hoe meer ik daar zwom,  hoe relaxter ik me begon te voelen. Sterker nog, ik durfde gewoon om me heen te kijken. En, wat bleek? Eigenlijk was dit het meest relaxte strand waar ik ooit geweest was. Toegegeven, het was er hondsdruk, dat was wat minder. Maar het was wel een verademing om eens op een strand te zijn, waar het geen blote kont uit leek te maken hoe je er uit zag. Alle maten, kleuren, leeftijden, met of zonder kleding, het liep allemaal door elkaar.

En ja, er werd alcohol gedronken. En ja, er trok af en toe een vleug THC-aroma voorbij (of, zoals Nori steeds zei: "Ieuw! Ik ruik een STINKIEEEEE!!!!"). Maar er werd ook veel gitaar gespeeld. En veel gezongen. Veel gefrisbeed en gevolleybald... Sommige groepen waren helemaal bloot, maar er waren ook zat groepjes waarbij iedereen een zwembroek aan had, behalve 1 jongen of meisje. Qua drukte ga ik liever op een doordeweekse dag. Maar mijn eerste, echte Wreck Beach ervaring, maakt dat ik nog wel een keer terug wil. Wie weet, misschien durf ik dan zelfs wel mijn bikini aan....

Sunday, August 21, 2011

Een stap dichter bij Vancouver-stads-burgerschap

Ik geef het toe...langzaam maar zeker kruipt Vancouver onder mijn huid. Hoewel we nog verre van ingeburgerd zijn, ik me Nederlandser voel dan ik me ooit gevoeld heb, sluipen er toch steeds meer "Canadesigheden" in. Of dan toch op zijn minst Vancouverigheden. Want van wat ik begrijp, is "the West Coast" toch weer een heel ander iets dan "typisch Canadees". Soit, ik neem in ieder geval dingen over.

Zo vind ik het volkomen normaal om naar een etentje bij vrienden ons eigen bier en een zelfgemaakt toetje of salade mee te nemen. Sterker nog, ik ervaar het absoluut niet als een belediging voor mijn eigen kookkunsten wanneer iemand op een mailtje van mij waarin ik haar uitnodig bij ons te komen eten, antwoord: "Great! I'll make some dessert!"

Morgen is Menno jarig (jahaaa, ik ook!) en ik ben er nou nog niet helemaal achter of het gepast is als ik muffins maak. Op zijn werk is het namelijk traditie dat iemand anders, als hij/zij er toevallig aan denkt, zorgt voor iets lekkers op de verjaardag van een ander. Maar ja, stel nou dat niemand aan Menno's verjaardag denkt... Dat zou toch sneu zijn voor zijn collega's! En sec genomen, het ergste dat er kan gebeuren is dat er morgen bij de koffie een dubbele hoeveelheid lekkers is. Zijn lab kennende zal men daar niet over klagen, dus ik geloof dat ik inmiddels besloten heb morgen maar op zijn Hollands traktaties te maken!

Jura en Nori assimileren de gebruiken hier nog sneller dan ik. Zo is het voor hen ook regelmatig "snack-time" iets waar ik uit mijzelf nog erg weinig aan denk. Het is puur ingesleten door zwaar schuldgevoel dat ik er aan denk om als we met anderen gaan gymmen, naar de speeltuin of het bos gaan, iets te snaaien mee te nemen. Schuldgevoel, omdat ik de eerste 15 keer dat we met vriendinnetjes op pad gingen, lijdzaam moest toekijken hoe Jura en Nori het ene bakje na het andere leegsnaaide. Bakjes van een moeder die er wel aan gedacht had om appelstukjes, cheerios, kaasstengels, rijstwafels, prosciutto plakjes, maiskolfjes en kinderkoekjes mee te nemen. Af en toe had ik het (on)geluk dat ik nog twee slof-geworden rijstwafels uit mijn tas op kon duikelen en Jura en Nori toe kon steken om uit te delen. Maar eigenlijk was dat ook een zielige vertoning en ga ik inmiddels dus ook met bakjes op stap.

Mijn kastinhoud begint langzaamaan ook te veranderen. Vancouver is de stad van "slimme kleding". Gezien de immer veranderende weersomstandigheden en het feit dat je, als je even niet oplet, zo het bos in of het strand op loopt, kleedt de gemiddelde Vancouveriaan slim aan. Velcro, pardon, klittenband, aantrek-elastieken, materialen waarvan ik alleen TM uit kan spreken en duimgaten aan je mouwen, je ziet het hier allemaal. En ik moet toegeven, Ze Hebben Gelijk! Het zit lekkerder en je kunt er beter mee uit de voeten. Zo heb ik laatst mijn eerste paar amfibie-sandalen ooit aangeschaft. Mijn eigen witte flipflopsandalen zijn onlangs overleden, dus het was sowieso tijd voor nieuwe. En een wandeling door Lynn Valley Park waarbij Menno als een hinde van rots naar rots sprong en ik als aangeschoten wild op dezelfde rots bleef zitten met twee uitgerekte enkelbanden, deed de balans doorslaan naar stoere stappers.  Als extra motivatie bood mijn lieve moeder aan ze voor mij te vergoeden als verjaardagscadeau, keching!

Dus, afgelopen donderdag, toog ik met Jura en Nori naar de schoenenwinkel. Jura meldde de winkeldame acuut dat mijn schoenen kapot waren ("kijk maar!") en ik dus nieuwe schoenen kwam uitzoeken. Om vervolgens een willekeurig paar roze hakschoenen voor mijn neus te zetten. Voor mijn gevoel heb ik wel 20 paar gepast, voor ik het ultieme paar gevonden had. Maar, oef, wat zitten ze lekker! En, geheel tegen de verwachting in, ik heb de afgelopen week al 3x een complimentje over mijn schoenen gekregen! Vancouver rocks!

Monday, August 15, 2011

Terug van weggeweest....

Zo....dat is een tijd geleden dat ik een blog-entry gepost heb! In de tussentijd is er genoeg gebeurd, maar om verschillende redenen, kwam ik er niet meer zo toe om mijn blog bij te houden. Maarrrrr, daar lijkt nu weer verandering in te komen!

De eerste reden van mijn digitale writer's block is het feit dat ik, tromgeroffeltromgeroffel, in verwachting ben! Ja ja, ik weet het, inmiddels weet (bijna) iedereen het al, maar toch ;-) Als alles goed gaat, krijgen Jura en Nori eind januari er een brusje bij! (en zal de naam van deze blog dus veranderen in juno..vancouver ;-) ). Daarnaast ben ik voor het eerst sinds ons verblijf in Canda "op vakantie" naar Nederland geweest. Voldoende inspiratie voor een blogpost, zou je zo zeggen, maar ik zou daar zoveel over kunnen schrijven, dat ik uiteindelijk maar niets schreef.

In tegenstelling tot de periodes waarin Jura en Nori mijn buikbewoners waren, heb ik deze keer voor het eerst echt last van de meest voorkomende zwangerschapskwaal....misselijkheid! Hoewel ik niet dusdanig misselijk ben dat ik ook daadwerkelijk over mijn nek ga, heb ik nu al diep, diep respect voor de vrouwen die wel de eerste maanden een innige relatie met hun toiletpot opbouwen. Al helemaal voor de vrouwen die daarna het besluit nemen om nog een volgende keer in verwachting te raken!

Nu ben ik wat dat betreft ook een ontzettende pieperd. Dat wil zeggen, er bestaat bij mij een direct verband tussen de hoeveelheid zin die ik in eten heb en de zin die het leven voor mij uberhaupt heeft. Ik geniet van lekker eten. Behoor dan ook tot de categorie van mensen met een lichtelijk hoger-dan-gezonde-bmi, welke overigens volledig verkregen is met chips en smikkels die ik na het avondeten nuttig.... Wat dat betreft zou je denken dat het makkelijk is om dat bmi wat gezonder te krijgen, maar helaas :-) Hier in Canada doen we weliswaar ons best "gezonder" te leven. Maar ook daar vond ik de afgelopen weken weinig heil. Met moeite werkte ik overdag een paar appels weg, om vervolgens flauw van de honger, maar nog steeds misselijk, aan het avondeten te beginnen. Helaas pindakaas, ook dat smaakte naar gebakken dooie vissenhoofden. Jammer, want juist in deze periode heb ik een paar heul lekkere kookboeken geleend met een paar, op het oog, lekkere recepten! Op het oog dus....

Het eerste trimester heb ik inmiddels achter me gelaten. En langzaamaan verdwijnt ook de misselijkheid. Precies op tijd, want de zomer in Vancouver....mmmmmmmmmmmm! Fruit is er in overvloed en spotgoedkoop! Bosbessen hebben hier zelfs hun eigen festival om het begin van de oogst aan te kondigen, hoe snoezig is dat! Perziken, nectarines, abrikozen, njum jum jum! Het lekkerst, want gratis, zijn natuurlijk de bramen die hier in overvloed groeien op de campus. Mijn "genieten van het thuisblijfmoederschap" heeft inmiddels Martha-Stewartachtige proporties aangenomen, dus heb ik het ook in mijn hoofd gehaald om jam te maken. Dom, want geleisuiker kennen ze hier niet (wel los pectine) . En dus heb ik al 3 potjes aardbeien-bosbessen-kersensoep en staat op dit moment een batch bramensoep (met toegevoegde pectine) te stollen in de potjes. Althans, ik hoop dat het nog stolt...en anders eten we gewoon lekker veel pannekoeken met bramensoep de komende tijd!

Na een matige lente, staat er in de tuintjes ook heel wat klaar om geoogst te worden. Behalve in onze tuin. Daar groeit, ondanks liefde en aandacht, maar bar weinig uit tot iets eetbaars. De komkommers worden gejat door eekhoorns of wasbeertjes. Door gebrek aan ervaring had onze broccoli op de dag dat we wilden oogsten plots prachtige gele bloemetjes. Spinazie in bloei ziet er overigens ook prachtig uit! Vol optimisme zetten we in op 3 tomaten, 1 of 2 pompoenen en 6(!!!!) rode kolen! Inclusief tuintjeshuur en plantjes-aanschaf-kosten, komt 1 rode kool dan op een stuksprijs van $7, ha! Maar, de ervaring is natuurlijk onbetaalbaar ;-)

In de tuin van de collega van Menno, groeit en bloeit alles wel naar behoren. Helaas heeft zij, naast een productief tuintje, ook een terminaal zieke schoonmoeder en dus geen tijd om haar tuintje in de gaten te houden. De een zijn aanstaande dood is in dit geval dus ons brood. Want wij roven, met haar toestemming, twee keer per week haar tuintje leeg! Jura en Nori eten vol smaak hun groenten op als daarover de magische woorden: "deze groenten komen uit de tuin van Fran" zijn uitgesproken. Volgend jaar hopen we haar terug te kunnen betalen in eigen-gekweekte tomaten, worteltjes en koolrabi's!


Monday, June 13, 2011

Zondag aan het strand...

Tsjonge jonge, ik heb steeds minder te vertellen en steeds meer te laten zien! Gisteren was het zondag, maar geen pinksterzondag, want dat kennen ze hier dan weer niet. Leuk joh, zo'n nieuw land met allerlei onverwachte feestdagen! Ik denk dat we aan het eind van ons verblijf hier eindelijk weten welke dagen hier de feestdagen zijn ;-)

Na een ochtendje bankhangen thuis (Menno en ik hebben allebei een naar snotvirus met oor-keel-hoofdpijn), besloten we toch maar op pad te gaan, onder het mom van: hoofdpijn aan het strand is nog altijd fijner dan hoofdpijn op de bank. We besloten voor een low-impact wandeling te gaan, dus niet teveel gedoe om er te komen en niet teveel geklauter en geklim. Nou had ik op de kaart van het pacific spirit park toevallig laatst gezien dat er aan de andere kant van UBC ook een aantal paden waren die naar het strand lopen. Nou heb je natuurlijk nog altijd de kans dat je dan nog 200 traptreden kan afdalen voor je op het strand bent, maar soit, dan zouden we gewoon verder door het bos gaan lopen. Als er geen trappen waren, dan was het plan om een stukje door het bos te lopen tot aan het strand, op het strand even te spelen en dan weer terug door het bos. O ja, en lekker met de bus in plaats van met de fiets!

Eenmaal bij de bushalte, bleek dat de halte tijdelijk opgeheven was en moesten we dus naar de bus-loop lopen. En, zoals altijd als er met een doel gewandeld moet worden, schoten Jura en Nori in de slow-motion-stand. Piepend en zeurend dat het te ver was, liepen ze allebei zoooooo traag, dat ze bijna achteruit gingen. Dus hop, 3 minuten na het verlaten van ons huis, zat Nori bij Menno op zijn rug en Jura bij mij op mijn rug. Dat schoot tenminste op! Met de bus waren we snel bij het begin van het wandelpad. En daar was een alleraardigst stel wandelaars die wel even een gezinsfoto van ons wilden maken :-) Let vooral ook op de knuffels die in de doeken verstopt zitten...


Zoals altijd klonk er in koor, zodra we op het bospad waren: "Uit de doehoek!!!!" En dit is vervolgens het uitzicht dat wij de hele boswandeling hebben.

Eerste versnelling:


Tweede versnelling:




Gecrasht:


Aan het eind van het bospad, kwamen we dan bij het strand....zonder trap, hiep hoi, hiep hoi! Het was hoogwater, dus er was weinig strand om te struinen. Ook zonder trap is het trouwens nog een klauterpartij over de boomstammen heen voor je op het strand bent.

Veilig in Menno's armen 


Klauteren over de boomstammen



Het uitzicht blijft weergaloos


Kijk, een zeehond! Oh nee, het is een surfhond....


Voordeel van een telelens, is dat je kinderen niet in de gaten hebben dat je foto's van ze maakt. Hieronder een serie gezichtsuitdrukkingen van Juups.








Voordeel van een rotsstrand is dat je heerlijk kan struinen tussen de rotsen. 

One small step for Menno, one giant leap for Nori!



Jura in schutkleur



En vanzelfsprekend moest er ook weer een familie babypinguins gered worden :-)



Inmiddels hadden we besloten om het plan om weer terug te lopen door het bos te laten varen, maar een strandwandeling te maken tot het restaurant van de zeilschool. Daar zouden we wat eten en van daar af weer de bus naar huis te pakken. Dat we ons enigszins vergisten in de afstand tot de zeilschool.....euh, tsja, daar kwamen we halverwege pas achter :-)

Iets verder op het strand, kwamen we bij een "hondenstrandje". Canada is behoorlijk gereguleerd wat honden betreft. Hondenpoep vind je nergens, want daar staat een boete van max. $2000 op. Maar honden mogen bijvoorbeeld in pacific spirit park maar op bepaalde paden komen en ze mogen ook alleen doordeweeks los lopen. Kennelijk was dit stukje strand dus het enige stuk waar je met een hond mocht komen. Wel een leuk gezicht, al die zwemmende en stoeiende honden. Nori en Jura waren net bij een stapel stenen aan het spelen, toen er een jonge hond aan kwam die zijn tennisbal in het zand wilde begraven. Jura en Nori waren natuurlijk diep onder de indruk van dit schouwspel. Zoals altijd hadden J&N meteen contact met de honden-meneer-en-mevrouw en mochten ze al snel de bal gooien (Menno zat ondertussen 10 meter verder sidderend van angst op een steen...maar zo kon hij wel mooie foto's maken)


Daarna besloten we door te lopen, dus Nori op mijn rug en Jura bij Menno op zijn nek. Nori sliep binnen 2 minuten en Jura kwekte vrolijk verder. Inmiddels was het prachtig zonnig weer geworden. Erg leuk om te zien hoe men in Canada een zonnige zondag doorbrengt. Overal langs het strand zijn grasvelden met picknicktafels. Ik snap nu ook beter waarom er zoveel minivans en SUV's zijn, want hoe krijg je anders een complete gasbarbecue, twee parasols, twee campingtafels en 3 koelboxen mee naar het strand. Het rook in ieder geval allemaal heel lekker. Niet echt handig als je om half 1 je laatste stukjes appel opgegeten hebt en het inmiddels al half 4 is...ik heb mensen verbaasd naar de lucht zien kijken, bezorgd over naderend onweer toen Menno en ik met onze rommelende buiken langs kwamen lopen. Het was een barre tocht, maar we hebben het gehaald!!!


Wachtend op onze bestelling, zaten we een beetje te klooien met de fotocamera. Jura en Nori mochten zelf foto's maken. Nori wilde graag een foto van mij maken, maar dat zag er zo komisch uit....nou ja, kijk zelf maar ;-)


Njum!


Nori is zo'n lekker boefje!!!



Njomnomnomnomnom....


Nori is uiterst verontwaardigd dat het worstje uit haar hotdog verdwenen is.... (die had ze al opgesmikkeld) 


Maar brood met ketchup is ook lekker 


Ons miesmuismeisje weet inmiddels ook raad met een broodje hotdog



En gewoon nog wat leuke foto's:




Na het eten hebben we nog een tijdje op het strand gespeeld, tot het om half 7 toch echt tijd was om naar huis te gaan. 














Monday, June 6, 2011

Tuintje!



Sinds vrijdag hebben wij een eigen "plot" in de gemeenschappelijke moestuin van onze wijk. Jura en Nori zijn door het dolle heen, dat we nu ein-de-lijk zelf tomaatjes en aardbeien kunnen laten groeien. Hieronder een fotoverslag van ons weekendje tuinieren.

Zo zag het er zaterdagochtend uit. Op ons plot stond al een rabarberplant en van een andere tuinierster had ik vrijdagmiddag al een red chard plant gekregen (die het niet gaat halen, denk ik) en een flinke bos citroenmunt dat zij uit haar plotje verstoten had.


Er bleken ook nog wat radijsjes geplant te zijn, maar die hebben we bruut uit de grond geschoffeld! Ook kwamen we, al woelend door de grond, een aantal vlinderpoppen tegen. Na de tweede pop, riep Nori bij ieder steentje, blaadje of takje dat ze vond: "Kijk, jongens, kijk! Ik heb een pop gevonden! Een vlindertjespop!"


Na een uurtje hard werken, kon er geharkt worden...



Jura kon niet wachten tot de plantjes gepoot konden worden.


En, bij gebrek aan voldoende leuke plantjes, plant je toch gewoon je eigen bloemen?! Ze heeft het stekken bijna door ;-) 


Zaterdagmiddag zag het tuintje er zo uit:


Zondag hebben we onze coupon verzilverd en voor het luttele bedrag van $20 voor $60 aan planten en dergelijke uitgezocht! En toen kon het echte "tuinen" beginnen.


"Mama, kan je mijn handsoene even aandoen?"


Jura nam haar taak als naamkaartjesplaatsster erg serieus...


En dan, eindelijk, sproeien...let vooral ook op Nori's snuitje, wat is het soms toch moeilijk om geduldig je beurt af te wachten.


Maar, je beurt komt vanzelf! 


Voor Nori is de tuin een waar Hof van Eden, inclusief Grote Verleidingen...
"Nee, Nori, niet op de plantjes staan, maar over de paadjes lopen!!!" En tsja, dan krijg je dit soort blikken van Nori:




Aan het eind van het weekend, stond ons tuintje er zo bij! Duidelijk een tuintje van twee biologen die geen bal verstand van tuinieren hebben, hahaha!

Kwadrantje met tomaten, dragon en aardbeien.


Kwadrantje met rabarber, (citroen)munt, basilicum, salie en 2 komkommerplantjes.


Kwadrant met broccoli (x2), spinazie (x2), rode kool (x6), rijtje sugarsnaps en rijtje turnip/parsnip/rutabagas...


En het oranje-veldje: 2 rijtjes worteltjes, 1 pompoenplantje en 1 flespompoenplantje :-) O ja, en een bloemetje!


Zo, en nu maar veeeeeeeel water geven!